By Erna Ticar
Ang azolla makita naton bisan diin nga lugar. Ang iya mapuslanon nga gamit dapat gid naton nga mahibal-an.
Abono sa lupa okun mga tanom. Butangan sang isa ka kilo nga uga nga azolla ang kada isa ka metro kwadrado nga lupa nga ginatamnan sang ulutanon. Kon sa palayan ihalo ang preska nga azolla lang sa duta nga pagatamnan sang palay mga 10 hasta 15 dias antes magtanom.
Magapahagan-hagan ukon nagatanom sang hilamon. Ang azolla nagatabon sa lupa gani ang hilamon hindi makapagusto sang tubo.
Sample azolla harvested in MS Gary Andrade's darag native chicken farm in Libas, Banga, Aklan. |
Pagkaon sang mga tawo. Ang azolla isa man ka pinakamasustansya nga pagkaon kag nagalambot sa 35 porsiento nga protina nga kinahanglan sang aton lawas. Sa India , nagakaon kag nagagamit sang azolla ang mga mangunguma. Diri sa aton, may ara na nga nagakaon sang azolla. Ini ginamiksla sa binati nga itlog kag lutuon sa mantika—ginatawag nga egg azolla omelet.
Pagkaon para sa mga isda. Sa China , Vietnam kag Pilipinas, ang azolla ginagamit nga pagkaon para sa mga isda pareho sang tilapia, hito kag dalag.